Tarvis läheb (retsept neljale):
Põhi
Paar oksa värsket rabarberit
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
0,5 sidruni mahl
1 väike sibul
Petersellilehti
Oliivõli
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
0,5 sidruni mahl
1 väike sibul
Petersellilehti
Oliivõli
Valmistamine:
RabarberikasteKoori rabarber ja haki see võimalikult peeneks. Võta üks tavaline tühi pooleliitrine keeratava kaanega purk ja pane hakitud rabarber sinna seisma. Lisa pool teelusikatäit soola ja samapalju suhkrut. Jäta 20 minutiks lauale seisma. Hakitud rabarberit peaks purgi põhjas olema umbes üks sentimeeter. Samal ajal kui sool purgis rabarberit töötleb ja sellest vett välja ajab, haki mugulsibul ja petersellilehed. Lisa need purki ja pigista sinna peale poole sidruni mahl.
Mõõda klaaspurki kaks korda nii palju oliivõli, kui seal on rabarberi- ja maitseainesegu. Lisa värskelt jahvatatud musta pipart, keera purgile klaas peale ja raputa tugevalt. Lisa vajadusel veel sidrunit, soola, pipart või suhkrut. Tulemusena on sul purgitäis maitsvat salatikastet, mida on hea külmikuks purgiga säilitada ning värskelt salatile kallata. Rabarberi asemel võid kasutada ka muid happelisi vilju nagu astelpajud või pohlad.
Salat
Varu peenralt, turult või poest kodumaiseid või võimalikult värskeid salatilehti. Rebi lehed näppude vahel suupärasteks tükkideks ja pane suurde kaussi. Lisa soovi korral erinevaid ürte, kurki, tomatit jne.
Salat
Varu peenralt, turult või poest kodumaiseid või võimalikult värskeid salatilehti. Rebi lehed näppude vahel suupärasteks tükkideks ja pane suurde kaussi. Lisa soovi korral erinevaid ürte, kurki, tomatit jne.
Valmista rabarberikaste ja sega salatilehed õrnalt kastmega kokku.
Serveeri salat koos kodumaisest piimast valmistatud ja naturaalset lepasuitsu saanud Epiima juustu laastude ja röstitud seedermänniseemnetega.
NIPP: Kõigi salatikastmete klassikaline retsept on üks osa hapet (sidrun, laim, äädikas, marjad) ja maitseaineid (ürdid, sibul, küüslauk) ning kaks osa oliivõli. Kõige lihtsam on koguseid silma järgi mõõta klaaspurgis.
Retsepti autor: Põhjaka mõis